top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana Şuţu

10 lucruri de luat cu tine în drumeție în toamna asta

Actualizată în: 25 oct. 2021





A venit toamna și e sezonul perfect pentru admirat munții noștri în toată splendoarea lor multicoloră.


Dar toamna la munte nu e totuna cu toamna la oraș iar cum la munte nu există vreme urâtă, doar echipament nepotrivit, vă invit să parcurgem un check-list ca să fiți siguri că plecați pregătiți la drum, astfel încât să vă bucurați mai mult și să vă confruntați cu mai puține probleme pe traseu.





Multă vreme considerate un moft, în ultimii ani, am început să le simțim din plin utilitatea, și la urcare, dar mai ales la coborâre. Le recomandăm tuturor, dar mai ales în cazul în care vă știți cu probleme de articulații, genunchi sau glezne. Eu nu mai urc fără bețe decât pe porțiunile expuse, altfel mi-am dat seama că mă ajută foarte mult pe urcări și pot să spun că mi-au îmbunătășit anduranța și timpii de urcare.O să vedeți diferența mai ales la coborâre, unde presiunea pe articulații este mai mare, dacă veți avea bețe la voi, veți parcurge coborârea într-un timp mai scurt.

Alegeți-vă niște bețe de trekking cu un sistem cât mai ușor de reglat și aveți grijă să nu depășiți marginile reglabile.


Nu plec niciodată pe munte fără o jachetă impermeabilă sau măcar o pelerină. Nici o aplicație meteo din lume nu te poate salva să nu ajungi ca un gogoșar murat după o răpăială venită din senin. Pune asta în combinație cu o vreme mai răcoroasă și condiții de vânt puternic și plimbarea ta poate lua o turnură neplăcută. Din experiența personală, geaca de gore-tex a ținut cel mai bine la o zi întreagă de ploaie pe munte, dar este și cea mai scumpă. Ce mi-a plăcut la ea a fost echilibrul pe care l-am găsit între impermeabilitate și respirabilitate. Varianta low cost rămâne pelerina, dar ea nu oferă același confort și respirabilitate


Sigur, nimeni nu pleacă la drum crezând că o să-l prindă noaptea pe drum, dar toamna întunericul se instalează mai devreme, ziua se scurtează aproape insesizabil.

Da, avem cu toții telefoane mobile cu lanternă, dar e posibil să fi rămas fără baterie sau să ne fie greu să ne deplasăm pe porțiuni expuse și să mai și ținem telefonul în mână în același timp.

Nu uitați să verificați bateriile înainte să plecați de acasă.


Poate îți dai ochii peste cap deja, dar oricât de pregătit ai fi și oricâtă experiență ai avea pe munte, tu sau cei cu care ai plecat, vă puteți accidenta serios. Și chiar dacă visezi că în caz de accidentare cineva o să trimită imediat după tine un elicopter, realitatea e că probabil va trebui să aștepți ore întregi echipele de salvare. Dacă ai avut ideea de a te abate de la traseu și nu-ți poți comunica corect poziția sau vremea nu permite intervenția salvatorilor, ești pe cont propriu. Nu uita, toamna la altitudine vine adesea cu temperaturi negative și ninsori iar riscul de hipotermie este real, așa că ar fi bine să ai cu tine o folie. Nu e grea în rucsac și nu se știe niciodată, ar putea să salveze viața cuiva.


Ca și folia de supraviețuire, e bine să o ai mereu cu tine, just because .


Ar mai fi trăit Tom Hanks pe o insulă pustie atâția ani cu Wilson dacă nu reușea să-și facă un instrument de tăiat? Nu cred. E foarte util să ai un briceag, mai ales când seara sus la cabana ai de desfăcut un vin, o bere, o conservă sau de scos o așchie neavenită din deget. Auch!




Din păcate atacurile urșilor s-au înmulțit în ultima vreme, inclusiv pe lângă cabane sau chiar și în orașele de munte, așa că ar fi bine să ne facem simțită prezența în zonă și să respectăm măsurile de siguranță recomandate de Salvamont ca să nu ne luăm unii pe alții în surprindere.


Nimeni nu vrea să urce pe munte cu un hanorac lipit cu transpirație rece pe spate. Optează pentru un material care se usucă ușor cu un cut tehnic pentru mai multă libertate de mișcare.


Oricât de bine ar arăta colanții sau pantalonii de trening în poze, ei sunt mai puțin respirabili și mai incomozi decât niște pantaloni tehnici. În plus pantalonii tehnici protejează mai bine pe urcări mai expuse unde veți întâlni pietre pe traseu, copaci căzuți și urzici. Vin în o multitudine de culori și au buzunare. Win!


Un articol a cărei importanță e subestimată din punctul nostru de vedere. Noi nu plecăm niciodată fără buff , indiferent că plecam pe munte, cu bicla sau la snowboard. Poate face diferența dintre o amintire plăcută pe munte și câteva zile de răceală zdravănă. Bonus points, poate fi folosit și pe post de mască în anumite spații.


Dacă ați bifat totul de pe check-list, nu uitați de următoarele evenimente din calendarul de toamnă OnAdventure. Hai cu noi toamna asta pe munte sau la ultimele ture de MTB din acest sezon!











Dacă tocmai v-ați dat seama că vă lipsește ceva din echipamentul de drumeție, vă puteți completa echipamentul în câteva click-uri înainte să plecați în următoarea tură.


Cărări însorite tuturor!





360 afișări

Comentarios


bottom of page